Veelgestelde vragen
Een podotherapeut is een door het ministerie van VWS wettelijk erkende en beschermde titel, genoteerd in de Wet BIG, artikel 34. In deze wetgeving staat vastgelegd welke zorgverleners welke zorg mogen verlenen. Op die manier bewaakt de overheid de kwaliteit van de zorg. Hij of zij is gegarandeerd in het bezit van een HBO-bachelordegree, na het volgen van een vierjarige HBO-opleiding.
De titels (register)podoloog, podo-posturaaltherapeut of podokinesioloog zijn niet wettelijk erkend en mogen door iedereen gevoerd worden. De opleidingseisen voor podologen zijn ook veel minder zwaar dan die voor podotherapeut.
Vaak hebben deze beroepsbeoefenaren een gedegen opleiding of cursus gevolgd, maar dit is dus niet altijd het geval.
Omdat iedereen zich podoloog mag noemen is door de Stichting Loop de term ‘registerpodoloog’ in het leven geroepen, waarbij kwaliteitseisen worden gesteld aan de podologen.
Een podotherapeut behandelt klachten en zoekt hierbij naar de oorzaak van het probleem. Een pedicure werkt ook met voeten, maar behandelt met name het gevolg van een probleem.
De pedicure is er voor de voetverzorging: knippen en behandelen van de nagels, eeltplekken en likdoorns. Wanneer een pedicure een behandeling niet meer kan, mag of durft uit te voeren, komt de patiënt bij de podotherapeut terecht.
De podotherapeut kan bv. ingegroeide teennagels behandelen of hulpmiddelen maken voor terugkomende likdoorns/eeltplekken.
Wanneer de voeten na een behandeling van de podotherapeut toch nog regelmatige verzorging nodig hebben, komt de patiënt weer bij de pedicure terecht. Op deze manier werken podotherapeut en pedicure in elkaars verlengde.
Podotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekeringingen. Wilt u weten hoeveel u vergoed krijgt, kijk dan bij vergoedingen.
Dit is wel wenselijk. Uw huisarts of specialist heeft een belangrijke rol als overkoepelend orgaan omtrent uw gezondheid.
Bent u al vaker in onze praktijk geweest, dan is er een verwijskaart niet meer nodig.
Graag verwijzen wij u ook naar Directe Toegankelijkheid Podotherapie.
Een paar zolen gaat bij normaal gebruik ca 2-3 jaar mee. Dit is echter afhankelijk van de intensiteit van het gebruik, transpiratie, uw gewicht en het onderhoud.
Wij raden aan jaarlijks op controle te komen, zodat wij een mogelijk defect (bv versleten leerlaag) tijdig kunnen repareren. De zolen kunnen zonodig aangepast worden, waardoor het meestal niet noodzakelijk is om jaarlijks nieuwe zolen aan te schaffen.
Dit mág natuurlijk wel; veel mensen vinden het prettig om een extra paar zolen te hebben voor de afwisseling tussen diverse paar schoenen.
In eerste instantie komt u na 6 weken op controle. Wanneer het goed gaat raden wij aan jaarlijks op controle te komen.
Tijdens een controle-consult wordt gekeken naar de correctie van de zolen, uw voetstand en eventuele slijtage van de zolen.
Wij streven ernaar u een jaar na de laatste controle een oproep te sturen als geheugensteuntje.
Kinderen doorgaan in de groei een aantal fases, waarbij de voeten ook flink naar binnen zakken. Wanneer zij geboren worden hebben de voetjes een flink vetkussentje en zullen zij iets naar buiten gekanteld staan.
Rond 1,5-2 jaar staan de voeten en benen recht. Daarna zakken de voeten naar binnen en ontstaat er vaak een x-stand van de benen. Vanaf 7-8 jarige leeftijd moet dit weer gecorrigeerd zijn.
Wanneer uw kind hierna toch nog erg naar binnen zakt, er eerder een groot links/rechts verschil is óf uw kind klachten heeft, is het verstandig naar de podotherapeut te gaan voor een onderzoek.
De podotherapeut heeft een beroepsgeheim en zal zonder uw toestemming geen gegevens aan derden verstrekken. Het is gebruikelijk om na afloop van een behandeltraject een rapportage aan uw huisarts te sturen, dit gebeurt echter enkel na uw toestemming.
Wij maken gebruik van de Richtlijn Methodisch Handelen van de beroepsvereniging. Na de beëindiging van de professionele relatie, dienen de vastgelegde gegevens bewaard te worden, met inachtneming van hetgeen hierover in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is bepaald.
Momenteel is dit een periode van 15 jaar.
Kijk voor meer informatie in onze disclaimer en privacy verklaring.