Behandelmogelijkheden
Wanneer er sprake is van een afwijkende voetstand kunnen er podotherapeutische zolen gemaakt worden.
Deze zolen draagt u in uw eigen schoeisel en hebben een corrigerende, ontlastende, schokdempende en/of activerende functie.
Aan de hand van het onderzoek en een voetafdruk maken wij een opzet voor de elementen die in de steunzool zitten.
Wanneer de tenen niet netjes naast elkaar in de rij liggen kan dit tot klachten leiden. De tenen kunnen over of tegen elkaar groeien, waardoor knobbels of likdoorns kunnen ontstaan, die (bij toenemende druk van de schoenen) tot pijn kunnen leiden.
Een orthese is een teenstukje van siliconen materiaal. Het wordt op maat gemaakt aan de hand van uw tenen en zorgt ervoor dat u weer klachtenvrij wordt.
U plaatst het ‘s ochtends tussen uw tenen en ‘s avonds haalt u het stukje ertussen uit. Dit geeft geen beperkingen in uw schoenen.
Een nagelbeugel wordt in de medische wereld orthonyxie genoemd. Wanneer de nagel te bol groeit kan dit tot pijn of klachten leiden aan de zijkant van de nagel. Net als in de mond, kan er ook op een teennagel een beugeltje gemaakt worden.
De beugel wordt aan de hand van uw nagel op maat gemaakt en met spanning op de teennagel geplaatst. Deze wordt ca elke 6 weken met nieuwe spanning herplaatst, totdat de teennagel weer een vlakke vorm heeft.
Het dragen van een beugel geeft geen pijnklachten, sterker nog: meestal is iemand meteen klachtenvrij vanaf het moment dat de beugel op de nagel zit.
Een nagelbeugel geeft geen beperkingen in uw dagelijkse activiteiten; u kunt gewoon in uw schoenen en u mag er ook mee zwemmen.
Enkele voorbeelden zijn ingegroeide nagels of frequent terugkomende, diepe likdoorns.
Wij kunnen de nagels behandelen en likdoorns verwijderden. Aanvullend zal samen met u de oorzaak achterhaald en behandeld worden.
In afwachting van een blijvende therapie kan een tijdelijke therapie gebruikt worden om meteen klachtenverlichting te geven. Bij drukplekken kan een preventieve, ontlastende vilttherapie geplaatst worden.
Ook een taping behoort tot de mogelijkheden, bv bij een overbelasting van een pees.
Vaak zijn de schoenen (mede)oorzaak van een voetklacht. Naast de inzet van een hulpmiddel is het ook belangrijk dat wij uw schoenen goed bekijken. Wij zullen deze beoordelen op type schoen, pasvorm, stevigheid, sluiting en onderzool.
U kunt zelf alvast ons schoenadvies downloaden.
Helaas komt het ook wel eens voor dat er een wond aan de voeten ontstaat. Wanneer dit gebeurt bij mensen met diabetes wordt dit niet altijd gevoeld. Wanneer een wond aanwezig is en niet opgemerkt wordt, kan dit tot grote infecties leiden. Wij voeren de wondbehandeling aan de voet uit, zodat de wond weer zal genezen.
Wanneer de wondgenezing niet verloopt zoals gewenst, zullen wij u terug verwijzen naar uw huisarts.